Dřív jsme běžně dělávali velikonočního beránka, nebo mazanec a pokud to časově nevyšlo, tak jsme prostě něco z toho narychlo koupili. Každý ale preferujeme něco jiného a my doma děláme na Velikonoce vždy domácí medovník a případně až potom cokoliv dalšího. Ale medovník nesmí chybět a když se to jednou stalo, byl z toho pěkný průšvih 🙂
My doma děláme už pár let medovník
O té doby, co jsme si doma udělali opravdu vynikající medovník, tak už nic jiného neděláme. Velikonočního beránka i mazanec jsme odsunuli na druhou kolej. Případně si dopřejeme ráno ke snídani dobrou vánočku z obchodu.
Medovník podle vyzkoušeného receptu
Oblíbili jsme si recept medovníku na plech, který ale na Velikonoce děláme z plátů vyválených do kulata a potom podle dortové formy seřízneme přesahující těsto, které se použije nadrobené na posypání medovníku.
Recept na medovník
Těsto
- 250 g másla
- 4 lžíce medu
- 300 g cukru krupice nebo moučky
- 3 vejce
- 400 g hladké mouky
- 1 lžíce jedlé sody
- 100 ml plnotučného mléka
Krém
- 0,5 l plnotučného mléka
- 2 lžíce cukru
- 5 lžic dětské krupice
- 200 g másla
- 1 plechovka tradičního Salka (397 g)
Dokončení medovníku
- mleté vlašské ořechy
Celý recept s postupem naleznete na našich stránkách tady: Domácí medovník na plech