Staročeský medovník

Vyzkoušený recept na výborný staročeský medovník.

Ingredience

Těsto:

– 20 dkg cukru krupice
– 20 dkg másla nebo Hery
– 2 celá vejce
– 2 polévkové lžíce medu
– 2 polévkové lžícemléka
– 2 lžičky sody
– 50 dkg hladké mouky

Grily Weber

Krém:

– 1,5 hrnku mléka
– 1,5 polévkové lžíce hladké mouky
– 1,5 polévkové lžíce solamylu
– 1 vanilka
– 8 dkg krupice cukru
– 20 dkg másla

– vše uvaříme, do studeného krému zašleháme 20 dkg másla

Poleva

– 30 dkg nahrubo nasekaných ořechů
– 8 dkg cukru krupice
– 3 polévkové lžíce medu
– 12 dkg másla

Postup

Cukr, tuk, med a mléko rozpustíme v horké vodní lázni do úplného rozpuštění. Poté vmícháme 2 celá vejce (pozor, aby se vejce neuvařila – směs nesmí být příliš horká). Po zchladnutí přidáme mouku se sodou a vypracujeme hladké těsto. Hmotu rozdělíme na 2 stejné porce a vyválíme z nich placky, které dáme (každou zvlášť) na pečící plechy. Jeden z nich můžeme dát ihned do vyhřáté trouby (na cca 180° C) a pečeme cca 15-20 minut. Pozor na druh trouby ! (horkovzdušná cca ± 7 minut.)

Příprava krému pro slepování jednotlivých plátů, placek

Všechny suroviny (mimo tuk) společně svaříme a po vychladnutí vmícháme tuk-máslo. Jednu placku vychladlého medovníku pokapeme rumem (či jiným alkoholem nebo likérem), pomažeme krémem a slepíme společně s druhou upečenou plackou medovníku tak, aby ořechová poleva byla nahoře. Nejlepší je nechat medovník uležet zabalený v alobalu a v chladu.

Druhou placku potřeme polevou-směsí, kterou si připravíme z těchto surovin:
Všechny suroviny společně smícháme a na pánvi osmažíme. Horkou řídkou směs rozetřeme na placku těsta (pokud možno ihned, protože hmota rychle tuhne) a dáme upéct, opět na cca 15-20 min.

Poznámka: Tento medovník se skládá pouze ze 2 placek a náš obrázek je pouze ilustrativní.

Jakmile medovník máte hotový a odležený, není nic lepšího, než pozvat přátele, rodinu, uvařit dobrou kávu třeba v jazve a udělat si hezkou chvilku. Nechte si chutnat.

Pro nastávající maminky doporučujeme slušivý hudební přívěsek – mexickou bolu.

Autor receptu je: Zorka Vašulínová
Zdroj: http://www.rozhlas.cz/ostrava/promoakce/_zprava/351538

Doporučujeme také TajemstviZdravi.cz