Medovník podle ekucharka.net

Tento recept na medovník pro Vás, jako první, mají jen medovníky.cz. S dovolením paní Ivany, která je autorkou, zde máte recept, který je originální také tím, že je celý zaznamenán i jako video, což Vám může hodně pomoci. Nejen recept na medovník, ale spousta dalších chuťovek je na stránkách této velmi šikovné paní kuchařky, takže jak vyzkoušíte medovník, neváhejte navštívit stránky www.ekucharka.net a rozmazlovat své chuťové pohárky.

Ingredience

Těsto

– 45 dkg hladké mouky
– 18 dkg moučkového cukru
– 18 dkg másla
– 1 vejce
– 1,5 lžičky jedlé sody
– 3 vrchovaté lžíce medu
– 4 lžíce smetany
– 1 lžička kakaa (kvůli obarvení těsta, ale nemusí být)

Krém

– 1 kondenzované zkaramel. mléko
– 7 dkg umletých vlašských ořechů
– 20 dkg másla

Tip:
Plechovku vaříme den předem buď 2 hodiny ponořenou ve vodě, nebo 1 a čtvrt hodiny v papiňáku. NEOTEVÍRÁME TEPLÉ !!! Plechovka by vystříkla. Vše utřeme dohromady a dáme ztuhnout do lednice.

Postup

Nad párou v misce šleháme (cca 5 min) máslo, cukr, vejce, med a smetanu. Budeme mít krém, který nebude hustý. Do mísy si vysypeme mouku, smícháme s jedlou sodou a přidáme vlažný krém. Vypracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenu a dáme do lednice odpočinout asi na hodinku.

Z těsta si uděláme pět kousků, které máme přikryté aby neoschly. Na pečícím papíře si vyválíme placku cca 2–3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 22 cm. Zbytky těsta si dáváme stranou a pak z nich uděláme placku a její díl použijeme na ozdobu. Vykrojené kolo si přeneseme i s papírem na plech a upečeme v předehřáté troubě na 180° C cca 4 min. Upečené kolo si necháme vychládnout na papíře dokud nezchládne a bude se dobře přenášet. Takto upečeme všechny kola.

Připravíme si krém: 1 kondenzované zkaramelizované mléko 397 g (plechovku vaříme den předem buďto 2 hodiny ponořenou ve vodě, nebo 75 minut v papiňáku. NEOTEVÍRÁME TEPLÉ !!!! Plechovka by vystříkla. 7 dkg umletých vlašských ořechů, 20 dkg másla. Vše utřeme dohromady a dáme ztuhnout do lednice.

Ingredience na sirup

Placky budeme potírat sirupem, který si připravíme:
– 4,5 lžíce cukru krystal
– 1,5 dl převařené vody
– 75 ml rumu (jestli-že kvůli dětem budete dávat rumové aroma, nezapomeňte dát víc vody)

Velké finále: Spodní placku potřeme sirupem jenom zvrchu, natřeme krém a než přiložíme další placku, tak jí potřeme sirupem zespodu a po přiložení i zvrchu. Takto dáme na sebe 5 placek. Sirup vypotřebujeme téměř všechen. Pamatujte na to, že když to budete mít málo namazané sirupem, bude to tužší. Krémem lehce namažeme taky vršek a strany. Rozsekáme 3 dkg vlašských ořechů a 5 dkg z upečené placky (zbytek si sněste) a tím posypeme strany a vršek medovníku. Takhle připravený medovník už můžeme jíst za 24 hodin, ale samozřejmě ho můžete nechat uležet déle.

Teď ještě šálek kávy k medovníčku. Nechte si chutnat.

Doporučujeme vyzkoušet také tento recept na medovník.

Autor receptu je: paní Ivana
Zdroj: http://ekucharka.net/vsechny-video-recepty/recept-na-medovnik/