I medovník má svou historii. Receptura medovníku neboli Marlenky pochází z Arménie, ale oblíbenost tohoto dezertu u nás každoročně stoupá. Připravit si jej můžete i sami. Je to sice pracnější recept, ale za tu karamelovou chuť určitě stojí.
Ingredience
Těsto
Na těsto medovníku budeme potřebovat:
– 100 g másla
– 4 lžíce medu
– 180 g cukru
– 1 kávovou lžicku octa
– 1 kávovou lžičku jedlé sody
– 2 vejce
– 700 g hladké mouky
Krém
– 200 g másla
– 1 slazené mléko
– mleté vlašské ořechy
– koňak podle chuti
Časová náročnost:
Zhruba 60 minut i s pečením
Postup
Příprava těsta na medovník:
Smícháme ocet se sodou. Máslo, cukr a med vložíme do hrnce, vymícháme, přidáme sodu s octem a a směs dáme nad plamen (směs je možno šlehat i v páře). Za stálého míchání přidáme vejce.
Mícháme směs na medovník tak dlouho, dokud se na povrchu neobjeví pěna a směs nezhnědne. Následně hrnec z plamene odstavíme.
Směs necháme mírně vychladnout, přidáme hladkou mouku a vypracujeme těsto, které přikryjeme a hodinu necháme odpočívat.
Potom těsto na medovník rozdělíme do kuliček (8-10). Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Každou z kuliček vyválíme na tenkou placku (nejideálnější je kulatý tvar – pomůžeme si při vykrajování třeba pokličkou) a dáme péci (každá placka zhruba 3-4 minuty).
Příprava krému na medovník:
Základem krému na medovník je slazené mléko, které vaříme zhruba 3 hodiny zcela ponořené ve vodě (pozvolna !). Necháme mléko vychládnout, vyklopíme (vařením vznikne zkaramelizovaná hnědá hmota) a rozšleháme s máslem. Podle chuti přidáme mleté vlašské ořechny, případně koňak.
Medovník na stole
Upečené, vychladlé placky potřeme krémem a klademe je jednotlivě na sebe. Poslední placku seshora potřeme krémem na medovník a posypeme rozstrouhanou poslední plackou (pro ještě lepší chuť smícháme s oříšky nebo strouhanou čokoládou, případně kakaem). Na závěr můžeme medovník lehce poprášit cukrem.
Autor receptu je: Neznámý
Zdroj: http://www.mineralfit.cz/clanek/1719–medovnik—babiccin-recept.html