Vyzkoušený recept na výborný domácí medovník.
Ingredience
Těsto
– 450g hladká mouka
– 185g cukr moučka
– 185g másla nebo margarínu
– 1 vejce (větší)
– 1,5 čajové lžičky sody
– 1,5 polévkové lžíce medu
– 4 polévkové lžíce mléka nebo smetany ke šlehání
Postup
Cukr, máslo, vejce, med a mléko nahřejeme nad vodní párou do zhoustnutí. Poté necháme vychladnout, před vychladnutím přidáme jedlou sodu. Studenou směs nalijeme do misky s moukou a řádně propracujeme. Těsto necháme odležet v ledničce. Poté vyválíme na 5 stejných tvarů (nejlépe kulatý) propícháme vidličkou. Pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu,
při teplotě 180-200°C. Po upečení ihned oddělujeme od plechu.
Ingredience – krém
– 250g zakysané smetany
– 250g cukr moučka
– 250g strouhaných ořechů (nejlépe vlašské)
Postup
Smetanu ke šlehání uvedeme do varu a přidáme strouhané ořechy povaříme a necháme vychladnout. Poté vyšleháme na nižším stupni. Po vyšlehání zamícháme zbylé ořechy,
zakysnou smetanu a cukr.
Cukrový rozvar
– 32g cukr krupice
– 20g vody
Řádně provaříme a nalejeme 10 ml rumu.
Dokončení
Každý upečený plát potřeme rozvarem a krémem slepíme dohromady. Boky i vršek také potřeme krémem. Poté posypeme medovník strouhaným perníkem (vršek i boky), a na vrch ještě nasekáme ořechy.
Autor receptu je: Scarlet
Zdroj: http://recepty.labuznik.com/recept/18093-Medovnik_od_cukrarky