Medovník na grilu

Medovník se peče buď klasicky v troubě nebo je možné to zkusit jako u nás na grilu.

Ingredience

Medovník
450 g hladké mouky
180 g cukru (lepší je moučka)
180 g másla
1 vejce
1,5 lžičky jedlé sody
3 vrchovaté lžíce medu
4 lžíce mléka nebo smetany

Na krém do medovníku:
250 g másla
1 karamelové Salko
4 lžíce rumu

Na potření placek:
150 ml mléka
100 ml rumu
2 lžíce cukru
Na posypání:
50 g drobečků z rozlámaných zbytků těsta
50 g nasekaných vlašských ořechů

Postup

První zkouška medovníku na grilu byla vlastně pokusem vyhrát sázku, vyhecovaly nás k tomu k tomu názory, že je to nemožné. Při přípravě základního těsta jsme raděj zůstali v kuchyni. Pěkně nad párou jsme do mísy naházeli cukr, máslo, med a smetanu a míchali a míchali, až se všechno rozpustilo a spojilo. Pak přišlo na řadu vajíčko a mouka smíchaná s jedlou sodou. Ona ta soda udělá to, že těsto hodně nabyde, ale za chvíli se zas vrátí do původního stavu. První krok byl za námi, teď ještě pěkně prohňácat a vyválet pět placek. To šlo taky poměrně lehce.

Hotové pláty těsta jsme pekli na vymazané, moukou vysypané litinové pánvi v kotlovém grilu . Byl to nějaký gril na uhlí od Weberu. Brikety jsme daly jenom zboku, anby nebyl žár tak moc silný. U prvního jsme netrpělivě čekali, po pár minutách byl hotový na jedničku. Byli jsme pyšní, jak nám to jde, ale jenom do chvíle, než jsme vyndali další až moc upečený, tedy spíš spálený nevábně vonící kus. Zde se potvrdilo pořekadlo, že pýcha předchází pád. U dalších jsme dávali pozor a pečlivě hlídali. Nakonec nám zbyly čtyři pláty.

Mazání nás baví, tak i tvrdé placky byly napuštěny rumovým sirupem. S krémem nám pomohl ruční šlehač, to bylo raz dva. Ve finále namazat a poslepovat. Při sestavování konečného díla se nám povedlo ještě jednu placku rozlámat. No ale z pěti pokusů tři celé nespálené je na první pečení hodně dobré skóre. Hotový výtvor měl jenom tři vrstvy těsta, ale nám to nevadilo, i tak se po něm rychle zaprášilo.

Medovník
Medovník

 

Kdo nemá chuť na medovník na grilu, může zkusit maso na grilu.