Vynikájící domácí medovník na plech, kterému neodolá opravdu nikdo. Vyzkoušený recept a skvělá alternativa k medovníku z dortové formy.
Ingredience
Těsto
- 250 g másla
- 4 lžíce medu
- 300 g cukru krupice nebo moučky
- 3 vejce
- 400 g hladké mouky
- 1 lžíce jedlé sody
- 100 ml plnotučného mléka
Krém
- 0,5 l plnotučného mléka
- 2 lžíce cukru
- 5 lžic dětské krupice
- 200 g másla
- 1 plechovka tradičního Salka (397 g)
Dokončení medovníku
- mleté vlašské ořechy
Postup
Připravíme si vodní lázeň a v ní rozpustíme máslo s medem a cukrem. Když se směs hezky propojí, přidáme mouku smíchanou se sodou, rozmícháme, přidáme mléko a mícháme do vychladnutí.
Když směs vychladne, přidáme vejce a promícháme.
Hotové těsto na medovník nyní budeme v tenkých vrstvách na nánášet na plech vyložený pečícím papírem a péct postupně placky na medovník (pokud nemáte 7 plechů a velkou troubu). Těsto by mělo stačit na sedm plátů, ale pokud to bude méně nebo více, nevadí.
Medovníkové pláty pečeme v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 5 – 6 minut.
Upečené pláty necháme vychladnout, položíme na sebe a seřízneme okraje tak, aby pláty na sobě tvořily hezký celek. Odříznuté těsto z plátů si dáme stranou.
V hrnci uvaříme z mléka, cukru a krupice hustější směs, kterou necháme vychladnout a potom smícháme s odstátým máslem a salkem. Nyní máme připravený krém pro náš medovník.
Nyní postupně natíráme pláty medovníku krémem a vrstvíme na sebe. Nakonec namažeme krémem poslední vrstvu i okraje medovník a posypeme směsí rozdrobeného přebytečného těsta (můžeme pomlet na mlýnku) a mletých vlašských ořechů.